rakan2 kesayanganku

Sunday, 4 December 2016

KDRAMA OH KDRAMA


Hey, long time no see. I'm back here. Sure berhabuk habis dah blog ni coz lama tak jengok2. Follower pun makin kureng. Tapi takpe sebab Farrah sendiri pun agak sibuk sejak kebelakangan ni. Memandang cuti menanam anggur ni panjang, so ada lah masa sikit nak jengok. Tu pun kalau tak sibuk tengok Kdrama lah....wakakaka

Lately, hobi tengok Kdrama tu datang balik since Moon Lover: Scarlet Heart Ryeo mula menambat hati. Aiguuu all the princes are so adorable and handsome of course. Farrah memang follow drama tu dari episod pertama sampai habis. Drama tu memang tip top lah walaupun jalan ceritanya penuh dengan kesedihan.

Sorang per sorang putera raja kesayangan hamba mati. But for sure Putera yang paling saya sayang Putera Wang So tetap ada walaupun dia tak dapat bersama dengan kekasihnya tapi dia tak mati ok. Itu yg penting. But still tak puas hati sebab dorang tak berjumpa pun di masa depan or Director memang sengaja mendera perasaan penonton. Sengaja tak bagi dornag jumpa sebab dia nak tengok berapa ramai yang nak tahu sambungan kisah mereka disebabkan rating di Korea jatuh merundum gara-gara bersaing hebat dengan drama Love in the moonlight yg disiarkan di waktu yang sama. aiguuuuu

Should I put the blame on them or what? Seriously memang tak puas hati dengan endingnya cenggitu. Hope ada season 2 supaya kesakitan ini terubat. (still can't move on......)

Btw, Farrah suggest beberapa Kdrama yg menarik untuk tahun ini. (Highly recommended.....)


MOON LOVER : SCARLET HEART RYEO




DESCENDANTS OF THE SUN


LOVE IN THE MOONLIGHT


THE K2


LEGEND OF THE BLUE SEA


CINDERELLA AND THE FOUR KNIGHT



W-TWO WORLD




Ok next entry, Farrah akan suggest kdrama lain pula ye. Jumpa lagi. Ahnyon. 






















































Wednesday, 13 July 2016

Kerjaya dalam Bidang Pergigian

Assalamualaikum semua.. rindunya kat blog nih. Lama rasanya tak menjengah kat sini kan. Harap-harap follower-follower kat sini tak larik la ye...hihihi. Okay untuk entry kali ni Farrah just nak cerita pasal profession dalam bidang pergigian. Tak semua tahu kan pasal bidang nih. Memandangkan Farrah dah pun berkecimpung ke dalam bidang ni, apa kata kita bercerita serba sedikit tentang profession yang ada dalam bidang pergigian ni.

Okey, semua tahu kan dalam bidang pergigian ni adanya doktor gigi. Tapi adakah anda tahu siapa yang bertugas membantu doktor gigi semasa melakukan rawatan dan adakah anda pasti bahawa doktor gigi yang membuat gigi palsu yang anda buat di klinik??? 

Okey.. untuk pengetahuan anda semua..semasa doktor menjalankan rawatan di klinik gigi, anda pasti akan terlihat kelibat seorang pembantu yang berada di sebelah doktor dimana dia membantu menyediakan peralatan dan bahan-bahan yang diperlukan oleh doktor untuk melakukan rawatan. Adakalanya dia akan membantu anda untuk duduk atau bangun dari kerusi pergigian bukan? Mereka ini dikenali sebagai Pembantu Pembedahan Pergigian. Mereka ini telah dilatih khas oleh pihak KKM untuk membantu pegawai pergigian dalam melakukan rawatan. 

Di samping itu, jika anda berada di sekolah.. anda akan dapati seorang nurse gigi yang akan membuat rawatan ke atas gigi murid-murid sekolah bukan? Mereka ini dikenali sebagai Jururawat Pergigian / Juruterapi Pergigian. Mereka ini ditempatkan di setiap klinik pergigian sekolah untuk memantau kesihatan pergigian murid-murid sekolah serta melakukan rawatan sepertimana yang dilakukan oleh doktor gigi. 

Dan jika anda ingin membuat gigi palsu di klinik, adakah anda fikir doktor gigi yang membuat gigi palsu tersebut. Anda silap...gigi palsu dibuat oleh mereka yang dilatih khas oleh KKM untuk membantu doktor gigi membuat gigi palsu. Namun, anda mungkin jarang berjumpa dengan mereka. Ini adalah kerana mereka ini hanya berada di makmal pergigian. Dan mereka akan membuat gigi palsu anda berdasarkan ukuran yang dibuat oleh doktor gigi ke atas mulut pesakit.

Sekarang anda sudah faham kan...apakah profession yang ada dalam bidang pergigian. Okey..kalau ada adik-adik lepasan SPM/STPM yang berminat dengan kerjaya di atas, boleh la melayari laman web SPA8i dan memohon untuk jawatan ini. oK..Itu saja untuk entry kali ni. Sekian, terima kasih... :)))