rakan2 kesayanganku

Thursday, 20 June 2013

Elakkan Dari Gaduh Dalam Facebook

Dunia sekarang apa-apa je kita mesti update dekat Facebook kan. Tak kira lah kita tengah buat apa ataupun pergi mana. Atau dalam erti kata lain segalanya pasal kita pasti kita akan letak kat Facebook. Sampaikan gaduh pun dekat Facebook jugak. Pernahkah korang terfikir yang Facebook tu adalah satu punca atau faktor yang mengundang pergaduhan atau pertelingkahan sesama friend-friend di Facebook????



Seperti yang Farrah selalu tengok dekat Facebook, banyak diantara kita sengaja update status yang boleh menyakitkan hati orang lain bukan? Ada jugak yang jadikan Facebook ni sebagai tempat untuk sindir-menyindir. Tak ketinggalan juga, ada yang gunakan Facebook tu untuk cari gaduh. Akibatnya akan berlaku pergaduhan yang besar. Sorang serang wall sana. Sorang serang wall sini. Sorang tag sana. Sorang tag sini. Hingga membabitkan orang luar yang masuk campur. Tak baik tau macam tu. Farrah juga satu ketika dulu pernah jugak terlibat dalam gaduh-gaduh macam ni. Puncanya Facebook ni lah. Bila ingat balik, macam bodoh je gaduh-gaduh macam tu. Bagi semua orang tengok kelemahan kita.



So, berdasarkan pengalaman yang lepas tu Farrah nasihatkan korang kalau boleh janganlah gaduh-gaduh ataupun cari pasal kat Facebook tu. Malu kalau orang tengok. And buat kawan-kawan yang tak puas hati tu better korang face to face lah sesama korang . Dari korang tunjuk berani sangat kat Facebook tu. Lagipun Facebook tu bukan medan peperangan. Facebook tu untuk kita cari kawan, tambah kawan dan mengeratkan silaturrahim bukan nya cari gaduh atau memaki hamun orang. Kadang-kadang Farrah tengok bukan setakat yang muda-muda je gaduh kat sana. Yang tua pun ada jugak. Siap dengan caci maki lagi. Bukankah itu mempamerkan lagi kelemahan kita. 



Disini Farrah bagi tips untuk korang elak dari terjebak dalam pergaduhan Facebook ni.

1. Tenangkan diri seketika - bila anda berdepan dengan keadaan macamni adalah lebih baik untuk kita menenangkan diri seketika. Bila kita tenang maka kita boleh berfikir dengan betul. Ini boleh mengelakkan kita dari melakukan tindakan di luar dugaan.

2. Jangan membalas perbuatan mereka - Sebagai contoh, jika seseorang itu sengaja atau cuba menyakitkan hati anda dengan mengupdate status-status yang boleh menyebabkan anda marah. Jangan balas balik perbuatan mereka kerana jika anda berbuat perkara yang sama ia akan menjadikan keadaan semakin tegang dan boleh mencetuskan pergaduhan besar sesama korang. 

3. Bersabar - sekalipun anda sakit hati, jangan cepat naik angin. Sabar kerana itu adalah cara yang terbaik untuk kita dari terjebak dengan pergaduhan itu.

4. Block atau Remove - jika mereka masih juga ingin menyakitkan hati anda, apa kata anda block atau remove mereka dari senarai friendlist anda. Itu boleh mengelakkan mereka dari terus menyakiti hati kita.

5. Berbincang - kalau anda adalah seorang yang matang, apa kata anda tanya sendiri dengan mereka apa yang mereka tak puas hati dengan anda. Tapi elakkan dari mengunakan bahasa yang kasar kerana bimbang keadaan akan menjadi lebih teruk jika berbuat demikian.

6. Mengalah - ia tidak beerti anda kalah. Ia menunjukkan anda seorang yang tenang dan matang. Pergaduhan bukanlah cara yang baik untuk menyelesaikan masalah.

7. Memohon maaf - fikirkan bahawa memohon maaf itu sebagai satu komitmen terhadap hubungan persahabatan dan bukannya kelemahan diri. Dengan meminta maaf kita boleh menjernihkan suasana.




Thursday, 13 June 2013

Kenali Kumpulan TVXQ

Suatu ketika dahulu, adakah anda salah seorang peminat kumpulan Tvxq? Saya adalah salah seorang peminat dorang... Jom kita imbau kembali sejarah penubuhan kumpulan kelahiran korea ini.


TVXQ adalah singkatan kepada Tong Vfang Xien Qi. Di Korea Selatan, mereka dikenali sebagai Dong Bang Shin Ki a.k.a DBSK manakala di Jepun, mereka dikenali sebagai Tohoshinki. Mereka bernaung di bawah syarikat SM Entertaiment selepas debut pada tahun 2003. Di anggotai oleh lima anak muda iaitu U-know Yun Ho sebagai ketua, Max Changmin, Hero Jae Joong, Micky Yoochun dan Xiah Junsu. Sebelum debut, kumpulan ini mempunyai beberapa nama sementara iaitu O Jang Yukbu (The Five Vicreas), Jeonseoleul Meokgo Saneun Gorae (A Whale That Eat Legends) dan Dang Bang Bul Pae (dikenali sebagai Invisible East di Korea). Mereka memutuskan untuk memilih nama Dong Bang Bul Pae namun nama itu ditolak oleh Hanja-nya kerana tidak mempunyai nilai estetika. Akhirnya, nama itu di ubah Lee Soo Man kepada Dong Bang Shin Ki.






Pada tahun 2003, kumpulan ini debut dengan single mereka yang berjudul Hug dan versi acapella dari lagu "A Holy Night" bersama Boa dan mengeluarkan single debut mereka pada Januari 2004  yang berjaya mencapai tangga ke 4 carta lagu bulanan dan jualan lagu sebanyak 169,532 copy. Single kedua mereka, "The Way You Are" berjaya menduduki tangga ke 2 dalam pelbagai carta lagu dan jualan lagu mencecah 214,069 copy. Dan pada Oktober 2004, kumpulan ini mengeluarkan album debut mereka yang berjudul Tri-Angle yang berjaya menduduki tangga pertama dalam carta lagu korea dengan jualan album sebanyak 242,580 copy. 






Pada April 2005, kumpulan ini debut dengan single "Stay With Me Tonight" dibawah naungan Alex yang merupakan sub-label dari Rhythm Zone. Mereka mengeluarkan single Jepun kedua mereka yang bertajuk "Somebody To Love" sebelum kembali semula ke Korea. Sekembalinya mereka ke Korea, mereka mengeluarkan single album kedua mereka yang bertajuk "Rising Sun" yang berjaya menduduki tangga pertama dalam pelbagai carta lagu Korea dengan jualan album yang mencecah 222,472 copy. TVXQ mengakhiri tahun 2205 dengan mengeluarkan 2 single, iaitu single Jepun yang berjudul "My Destiny" dan single kolaborasi mereka bersama kumpulan Super Junior yang berjudul "Show Me Your Love" yang berjaya menduduki tangga pertama dalam pelbagai carta lagu Korea dengan jualan sebanyak 45,945 copy. Di akhir tahun tersebut, TVXQ menerima anugerah Video Muzik Terbaik untuk lagu Rising Sun dan People's Best Choice Award  di Festival Muzik Video M-Net KM 2005.






Pada tahun 2006, kumpulan ini memulakan lawatan antarabangsa mereka iaitu "Rising Sun Tour" di beberapa buah negara termasuk Malaysia sekaligus merupakan artis korea yang pertama yang pernah membuat konsert di Malaysia. Pada bulan Mac, mereka mengeluarkan single Jepun mereka yang ke 4 yang berjudul "Ashita wa Kuru Kara" dan sebuah album debut Jepun mereka yang berjudul "Heart, Mind and Soul" yang berjaya menduduki tangga ke 25 dalam carta lagu mingguan Oricon dengan jualan sebanyak 9,554 copy. Sebulan kemudian mereka mengeluarkan single Jepun mereka yang berjudul Rising Sun/ Heart, Mind and Soul yang menduduki tangga ke 22 dalam carta lagu Oricon. Untuk menyokong kejayaan album ini, mereka menamakan lawatan mereka ke Jepun sebagai 1st Live Tour 2006: Heart, Mind and Soul dari bulan Mei hingga Jun. Dalam tempoh tersebut, mereka mengeluarkan 2 single Jepun iaitu "Begin" dan "Sky". Hasilnya single "Sky" berjaya menduduki tangga ke 6 dalam carta lagu Oricon dan menjadikan ia single TVXQ yang pertama yang berjaya menduduki tangga Top 10.





TVXQ meneruskan lagi langkah mereka dengan mengeluarkan album Korea mereka yang ke 3 yang berjudul "O- Jung Ban Hap" pada September 2006 dan berjaya menduduki tangga pertama dalam pelbagai carta lagu Korea dengan jualan album sebanyak 349,317 copy. 2 bulan selepas "O-Jung Ban Hap" mereka mengeluarkan single Jepun mereka yang berjudul I Miss You yang berjaya menduduki tangga ke 3 dalam carta lagu Oricon. Mereka juga berjaya memenangi beberapa anugerah di beberapa festival muzik dalam tahun tersebut.






Pada tahun 2007 pula, mereka memulakan langkah mereka dengan mengeluarkan single Jepun terbaru mereka yang berjudul "Step By Step" yang diikuti dengan tour Asia mereka untuk kali yang ke 2 di beberapa buah negara Asia . Pada bulan Mac pula, mereka mengeluarkan single Jepun mereka yang ke 10 yang berjudul "Choosey Lover" dan album Jepun mereka yang ke 2 yang berjudul "Five In Black". Seterusnya mereka kembali memenangi anugerah "Best Buzz Asia In Korea" dan sebulan selepas itu, mereka mengeluarkan 5 single terbaru yang meliputi "Lovin You" , "Summer Dream", "Shine" , "Forever Love" dan "Together".




Pada tahun 2008, TVXQ mengeluarkan single Jepun mereka yang ke 16 iaitu "Purple Line" dan untuk pertama kalinya single mereka berjaya menduduki tangga pertama dalam carta lagu Oricon dan diiringi dengan album Jepun mereka yang ke 3 yang berjudul "T" yang berjaya menduduki tangga ke 4 dalam carta lagu Oricon. Rhythm Zone telah mengumumkan untuk mengeluarkan 5 single dari bulan Februari hingga Mac di mana masing-masing mengandungi lagu solo anggota-anggota kumpulan TVXQ selama 6 minggu berturut-turut. Selepas itu, mereka mengeluarkan single Jepun mereka yang ke 21 iaitu "Sennen Koi Uta/Beautiful You" pada bulan April yang berjaya meraih tangga pertama dalam pelbagai carta lagu.




Mereka kembali ke Korea pada bulan Jun untuk mengambil bahagian dalam Annual Dream Concert ke 14 di Stadium Olimpik, Seoul. Tour TVXQ yang sebelumnya bermula pada Februari 2007 dari Seoul kemudiannya berakhir pada di Beijing pada Jun 2008. Mereka ke Jepun kembali dan mengeluarkan single Jepun mereka yang ke 23 yang berjudul "Doushite Kimi o Suki ni Natte Shimattandarou?" dan berjaya menjuarai carta lagu Oricon. Pada bulan Ogos, mereka kembali ke Korea untuk menyertai SMTown Live Concert yang disertai oleh artis-artis senaungan dengan mereka iaitu BoA, Cheon Sang Ji Hee, Zhang Liyin, Girl's Generation, SHINee dan Super Junior.




Album Korea ke 4 mereka yang berjudul "Mirotic" dikeluarkan pada September 2008 dan berjaya mengutip jualan sebanyak 307,974 copy dan memenangi anugerah Best Album of 2008 MKMF Korean Music Festival Award. Ia tidak berakhir di situ kerana jualan album semakin meningkat kepada 502,837 copy pada Januari 2009. Pada Oktober 2009, meneruskan lagi aktiviti mereka dengan mengeluarkan satu single bertajuk "Jumon/Mirotic" iaitu Mirotic versi Jepun dan sekali lagi menjuarai carta Oricon dan memecahkan rekod yang pernah dicapai oleh single-single TVXQ yang sebelumnya. TVXQ memeriahkan lagi sambutan malam tahun baru dengan tampil dalam Festival Muzik Jepun dengan persembahan "Kouhaku Uta Gassen".





Single Jepun mereka yang ke 25 iaitu "Bolero/ Kiss the Baby Sky" yang dikeluarkan pada Januari 2009 menjadi single no 1 mereka yang seterusnya. Pada bulan Mac, mereka menghasilkan single mereka yang ke 26 yang berjudul "Survivor" dan selepas itu mengeluarkan album mereka yang ke 4 yang bertajuk "The Secret Code". Untuk menyokong populariti album mereka, mereka melancarkan konsert tour mereka yang ke 4 yang dikenali sebagai "Tohoshinki 4th Live Tour 2009: Secret Code" yang berakhir di Stadium Tokyo Dome. Single mereka yang ke 27 yang berjudul "Share the World/We Are!" dikeluarkan pada bulan April kembali menduduki tangga pertama carta lagu Oricon diikuti dengan single mereka yang ke 28 yang berjudul "Stand By You" dikeluarkan pada Julai 2009 menduduki tangga ke 2.




DVD Live TVXQ yang berjudul "4th Live Tour 2009: Secret Code - Final in Tokyo Dome" yang dikeluarkan pada September 2009 terjual lebih 171,000 copy pada minggu pertama ia dikeluarkan dan dalam masa satu bulan ia terjual sebanyak 300,000 copy mengatasi rekod sebelumnya. Pada tahun 2010, mereka menghasilkan single mereka yang ke 29 yang terjual sebanyak 256,000 copy pada minggu pertama. Mereka kemudiaannya terpilih untuk menyanyikan lagu pembuka "With All My Heart" untuk sebuah filem Jepun yang bertajuk "Kimi ga Odoru Natsu" yang berjaya menjadi hitz di pawagam pada September 2010. Pada Mac 2010, mereka mengeluarkan single mereka yang terbaru "Tokio o Tomete". Album kompilasi Jepun TVXQ yang pertama yang berjudul "Best Selection 2010" mencecah angka jualan sebanyak 500,000 copy dan berjaya mendapat double platinum pada Februari.




Pada April 2010, Avex mengumumkan bahawa TVXQ akan berehat buat sementara waktu dalam segala aktiviti mereka di Jepun dengan alasan agar TVXQ dapat memberi tumpuan kepada aktiviti solo masing-masing. Akhirnya, Jae Joong, Yuchun dan Junsu akan muncul sebagai sebuah trio iaitu JYJ dalam Konsert Thankgiving In Dome di Jepun. Manakala TVXQ hanya tampil dengan 2 anggota yang masih kekal iaitu Yunho dan Changmin.




Album terbaru TVXQ yang berjudul "Keep Your Head Down" dikeluarkan di Korea pada Januari 2011 dan berjaya menduduki tangga pertama dalam carta Gaon dengan jualan 230,922 copy yang terjual dari Jan hingga Jun 2011. Album repackagenya sendiri mencapai kutipan sebanyak 55,243 copy menjadikan jumlah kutipan album keseluruhan sebanyak 286,185 copy. Single Jepun mereka yang pertama berjudul "Why" yang dikeluarkan oleh Avex Trax berjaya terjual sebanyak 231,000 copy dalam minggu pertama. Pada Julai 2011 mereka kembali dengan single Jepun kedua mereka yang berjudul "Superstar" yang mencapai kutipan jualan sebanyak 184,000 copy sekaligus mencapai single Gold pada akhir bulan tersebut.



Wednesday, 12 June 2013

Sebenarnya Saya Isteri Dia!

Untuk entry yang lepas Farrah cerita pasal drama Teduhan Kasih kan? Ok, kali ni pula, Farrah nak buat entry untuk drama Sebenarnya Saya Isteri Dia! pula... seperti yang korang semua tau (untuk yang pernah baca novel ni) novel ni adalah antara novel terlaris keluaran syarikat Karya Seni. Jalan cerita yang menarik dan juga penggunaan bahasa yang mudah difahami, membuatkan ramai yang meminati novel ini. Farrah adalah salah seorang daripadanya lah hihi... Dan lebih menarik lagi, novel ini diadaptasi pula menjadi sebuah drama...dan ternyata, ia mendapat sambutan yang hangat. Korang ada mengikuti drama ni tak? Jom kita tinjau info-info yang Farrah dapat mengenai drama ni.





Cinta pertama tak semestinya akan bersatu walaupun masing-masing berjanji untuk hidup bersama. Itulah yang terjadi kepada Syafa Aqira dan Farish Adryan. Cinta yang pernah dipupuk sejak zaman unuiversiti lagi akhirnya terputus di tengah jalan apabila Farist bertekad untuk memutuskan hubungan itu lantaran satu peristiwa hitam yang terjadi pada majlis yang dihadiri oleh mereka berdua.

Cadangan ibu kepada Farish iaitu Datin Farizah untuk berkahwin dengan adik lelaki itu terpaksa diterima dengan redha walaupun dia tahu yang perkahwinan itu tidak menjanjikan bahagia. Dia terpaksa dalam rela demi sebuah harga diri dan kasih kepada Datin Farizah.

"Aku buat semua ni kerana mama. Dan kau sepatutnya bersyukur sebab aku selamatkan maruah kau." - FIRASH

"Ya, aku tahu Firash. Sepatutnya aku bersyukur sebab kau sudi kahwin dengan aku." - SYAFA AQIRA

Laluan untuk mengharungi sebuah perkahwinan tanpa cinta bukanlah sesuatu yang mudah buat Syafa Aqira. Kehidupannya sebagai seorang isteri lansung tidak diperdulikan apatah lagi perkahwinan mereka dirahsiakan atas permintaan Firash. Namun dia reda kerana kesibukkan lelaki itu masih bergelar pelajar walaupun setiap kata-kata sinis terbit dari mulut Firash ditelan dengan rasa terbuku dalam dalam hati.

Semuanya sedikit demi sedikit berubah apabila kawan baik serta abang sepupu kepada Firash cuba mendekati Syaf dan kala itu Firash mula menyedari dia mula menyayangi isterinya itu.

"Kenapa pulak tak nak ikut? Boring giler saya duk rumah tu. Ada baiknya awak pergi tengok wayang. Lagipun bukan senang nak dapat tengok filem macam ni untuk hari pertama. Biasa kan full seat je." -SYAFA AQIRA

"Ye ke? Atau awak risau saya pergi dating dengan orang lain?" - FIRASH ARSHAD

Dan kala rasa sayang dan cinta mula hadir, ada saja dugaan yang datang menimpa. Kehadiran abang tiri dan adik tirinya yang tidak disangka-sangka mengeruhkan rasa cinta yang mula terbina. Syaf akhirnya pergi membawa diri dengan hati yang terluka. Firash jadi nanar. Hidupnya serba-serbi tak kena. Bagi Firash, Syaf adalah anugerah yang terindah dalam hidupnya. Dia sanggup berbuat apa saja demi mendapatkan kembali kepercayaan dari isterinya itu.

"Siapa nak tidur atas riba awak? Please lah! tak ingin pun! " - SYAFA AQIRA

"Betul ke tak ingin? Dulu okay aje smapai lenguh paha saya nak tanggung kepala awak. Takkan awak dah lupa kut?" - FIRASH ARSHAD

Namun apakah cinta mereka akan kembali bersatu? Bagaimana pula dengan kisah adik beradik tiri Firash? Apakah bahagia akan terus menjadi milik mereka?






Para Pelakon:


Izzue Islam sebagai Firash Arshad


Tiz Zakyah sebagai Syafa Aqira


Qi Razali sebagai Hakimi


Uqasha Senrose sebagai Raina


Azlee Khairi sebagai Raimy


Dan ini adalah antara pic-pic menarik dalam drama Sebenarnya Saya Isteri Dia











































Jangan lupa tau saksikan drama ni di tv3 setiap hari Jumaat..Jam 9 mlm...dan Farrah nak ucapkan Selamat Pengantin Baru buat Izzue Islam yang baru sahaja melansungkan perkahwinannya awal bulan lepas. Semoga Bahagia hingga ke anak cucu. Jumpa lagi! 

Tuesday, 11 June 2013

Teduhan Kasih Oh Teduhan Kasih!!!

Hye...korang ada tonton cerita Teduhan Kasih tak? Itu lah salah satu adaptasi novel dari Karya Seni tau...best giler cerita tu kan... Farrah memang stay depan tv tau bila drama tu mula bersiaran di tv. Kepada kawan-kawan yang masih belum menonton tu korang boleh follow cerita tu kat TONTON ataupun korang boleh get ready dudok depan tv setiap Isnin hingga Khamis...jam 7 malam...di TV3. Rugi tau kalau tak follow...memang tip top lah cerita tu...entry kali ni Farrah nak promo sikit pasal cerita ni... kat bawah ni Farrah upload beberapa gambar dari drama tu...dan juga sedikit info pasal drama tu...Kepada kawan-kawan yang minat sesangat dengan drama tu...entry kali ni khas untuk korang hehe... Jom Skodeng





Sinopsis:

"Kau ingat dengan anak ni kau boleh paksa aku ubah keputusan aku? Kau nak ugut aku dengan anak kau ni? Eh! Kau jangan haraplah aku akan ikut kehendak kau. Aku tetap ceraikan kau!" - RYZAL

Sampainya hati Ryzal, hanya keran kasihnya tertumpah buat Ayu teman baikku sendiri, tergamak dia menyingkirkan aku dalam keadaan begini. Ketika aku mengandungkan anaknya, dia menjatuhkan talak.

Dan ketika aku merasakan aku sudah tidak ada siapa-siapa lagi di dunia dan jalan yang bakal ku lalui sangat gelap, dia hadir menyuluh kegelapan itu. Sekaligus meletakkan akau diantara KEIKHLASAN dan KENANGAN SEMALAM.

"Sebab kita ada Adam. Kita nikah sebab Adam. Apapu yang berlaku , kita hanya fikirkan tentang Adam. Lagipun abang dah bosan hidup begini. Hati abang benar-benar kosong. Tapi sejak abang kenal Adam, seperti hidup abang terisi dengan sesuatu. Abang mahu kita hidup sebagai satu keluarga. Abang tahu pintu hati Iffa tidak akan terbuka untuk mana-mana lelaki, tapi tolonglah fikirkan cadangan abang ini." - EHSAN

Aku benar-benar terperangkap. Sedangkan lelaki yang ku cintai separuh nyawa juga mudah berlaku curang. Inikan pula dia, lelaki yang aku sendiri sedia maklum akan masa lampaunya yang kotor. Kelak akan adakah bahagia untuk aku dan anakku? Tapi aku tahu hanya pada Ehsan sahaja kami menumpang teduh.





Para Pelakon:


Sherry Ibrahim sebagai Iffa



Ady Putra sebagai Ehsan


Nabila Huda sebagai Ayu


Shah Iskandar sebagai Ryzal




Haaa..kat sini Farrah letak antara pic yang menarik dari drama Teduhan Kasih





















































Jangan lupa tau saksikan drama ni..sure korang tak rugi punye..chewahh punya lah beriya-riya nak promo ni... coz dah minat giler tengok drama ni..hehe... See ya!