rakan2 kesayanganku

Tuesday, 29 January 2013

Istimewa Untuk Followers Baru Minggu Ini

http://matcuoi.com Seperti yang dijanjikan...entry kali ni Farrah sediakan khas untuk follower2 baru blog ni... terima kasih kepada yang sudi follow blog Lovely Farrah dan sebagai tanda terima kasih, Farrah tolong introduce blog kawan2 baru Farrah...jangan lupa follow blog2 dorang ni ye...and kepada sesiapa yang nak Farrah introducekan blog2 korang dalam blog ni...sila tinggalkan link anda di kotak komen di bawah atau di shoutbox Farrah..  Insha Allah..Farrah akan letak untuk entry yang akan datang...tapi kena follow dulu tau hewhew...http://matcuoi.com










































pesanan Cik Lovely : Eratkan silaturrahim sesama blogger....hewhewhttp://matcuoi.com

Friday, 25 January 2013

Kes Kehilangan Duit Lisa Kini Terjawab




Seorang wanita yang dipercayai seorang kakitangan sebuah bank telah berjaya ditahan oleh pihak berkuasa kerana disyaki terlibat dalam kes kehilangan wang sejumlah RM50,000 milik pelakon Lisa Surihani.



Kakitangan wanita tersebut dipercayai telah membatalkan kad mesin pengeluaran wang automatik milik Lisa sebelum membuat salinan baru dan melakukan pengeluaran wang tersebut di Kuantan.



"Saya sangat menghargai kerjasama yang diberikan oleh pihak polis dan bank sehingga tertangkapnya individu tersebut dan bersyukur keadilan yang dimahukan hampir tertunai," kata Lisa yang dipetik dari Harian Metro.



Dia menyifatkan insiden ini adalah yang terburuk menimpa dirinya sejak bergelar artis dan memberikannya pengajaran supaya lebih berhati hati pada masa akan datang.



#sumber : Media Hiburan

Wednesday, 23 January 2013

Cara Nak Letak Cursor Dalam Blog

http://matcuoi.com Assalamualaikum..tok tok tok..hehe  Farrah In Da House..


Hurm, hari ni Farrah nak buat tutorial tentang cursor pulak... korang mesti suka tengok cursor yang comey lotey kan.. haa ni Farrah nak ajar cara macamana nak letak cursor dengan ikon yang cute di blog anda...http://matcuoi.com



Firstly, sign in lah dulu blog korang tu ye... eleh kacang je kan..takkan la tak tau kot...hehehttp://matcuoi.com




http://matcuoi.comthen klik kat Layout




klik Add Gadget dan pilih Html/scripthttp://matcuoi.com




Masukkan kod di bawahhttp://matcuoi.com



<style>body {cursor:url(linkcursor), url(linkcursor), auto;} </style>

<a href="url blog anda" target=_blank><div style="height: 50px; width: 50px; position: absolute; top: 0px; left: 0px;"> </div></a>


#merah : masukkan url cursor yang anda suka

#biru : masukkan url blog anda



http://matcuoi.com bawah ni Farrah ada letak beberapa pilihan cursor untuk korang..ambik lah satu kalau berkenan ye...hewhew





http://i1306.photobucket.com/albums/s574/Nurr_Farrah/cursor%20cute/cactuscursor_zps165ce768.png




http://i1306.photobucket.com/albums/s574/Nurr_Farrah/cursor%20cute/cursorcute_zpsf8c8592d.png





http://i1306.photobucket.com/albums/s574/Nurr_Farrah/cursor%20cute/cakecursor_zps2fdf435b.png





http://i1306.photobucket.com/albums/s574/Nurr_Farrah/cursor%20cute/ribboncursor_zpsd208a887.png




http://i1306.photobucket.com/albums/s574/Nurr_Farrah/cursor%20cute/cutecat_zps9c07a20e.png


Try jangan tak try tau... Good Luck! hehehttp://matcuoi.com

Tuesday, 22 January 2013

Background Unik Lagi Menarik

http://matcuoi.com Hye2...hari ni Farrah nak letak koleksi background yang baru Farrah create tadi tau... kali ni Farrah create yang lebih unik dan lain daripada yang lain. Kalau korang suka ambik lah satu ye...kalau tak suka tu tengok je lah hewhew..






http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3302/3302221.png





http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3302/3302378.png




http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3302/3302972.png




http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3303/3303186.png





http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3303/3303033.png





http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3303/3303157.png





http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3303/3303150.png




http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3303/3303154.png



http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3303/3303145.png




http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3303/3303076.png




pesanan Cik Lovely:  Saje nak try create background sendiri..nak tengok ada bakat ke tak...hewhewhttp://matcuoi.com

Monday, 21 January 2013

Keburukan Berfacebook



Zaman sekarang sudah banyak tercipta laman sosial yang digunakan untuk berkomunikasi dan menambahkan kenalan. Salah satunya adalah Facebook yang pertama kalinya diperkenalkan oleh Mark Zuckerberg pada tahun 2004.


Kini, semua orang memiliki Facebook masing masing. Tak kiralah yang muda, yang tua dan budak budak mahupun yang sudah berumur semuanya tidak terlepas untuk merasai nikmatnya bukan?


Namun di sebalik semua tu, banyak keburukan yang timbul dari penggunaan Facebook. Antaranya ialah ia sering dijadikan medan kutuk mengutuk sesama sendiri yang sering terlihat di ruangan komen. Rata rata pengguna menulis apa sahaja di dinding sendiri kerana bagi mereka ia adalah ruangan untuk mereka meluah apa sahaja dan mengikut rentak serta citarasa mereka sendiri. Tapi sedarkah mereka ada di kalangan rakan rakan Facebook yang mengutuk serta mencaci perbuatan mereka itu.


Fenomena ini semakin menular ke dalam masyarakat dan keadaan menjadi lebih teruk lagi apabila pengguna tidak berhati hati untuk meluahkan rasa hati di laman sosial tersebut. Mereka gemar menulis apa sahaja yang berlaku dalam kehidupan mereka tak kira ia adalah perkara yang remeh mahupun yang penting. Malah ada di antara mereka turut mendedahkan kisah hal rumahtangga mereka untuk tontonan umum.


Ia ibarat membuka pekung di dada sendiri agar dapat di ketahui oleh orang lain dan mengundang pelbagai andaian dan tanggapan dari kalangan pengguna pengguna Facebook yang lain. Bayangkan begitu ramai mata yang sedang menilai kisah hidup anda di luar sana dan lebih teruk lagi bila mereka adalah salah seorang rakan  kepada pasangan sendiri. Ia boleh mengundang kepada perpecahan rumahtangga dan rosaknya satu institusi keluarga malah ia menyumbang kepada putusnya talian ikatan silaturrahim sesama manusia.


Jadi elakkan diri dari  mempamerkan "drama hidup sendiri" kepada umum kerana ia boleh mendatangkan mudarat kepada diri sendiri mahupun orang lain.

Jozan Juara Maharaja Lawak




Sekalung tahniah diucapkan buat  Jozan kerana berjaya meraih takhta sebagai Juara Maharaja Lawak Mega 2012 yang berlansung di Stadium Tertutup Majlis Bandaraya Johor Bahru pada hari Jumaat yang lepas.


Dengan memperoleh peratusan markah tertinggi, Jozan dan Zizan berjaya menewaskan Yus dan Tauke dari kumpulan Jambu yang mendapat tempat kedua sekaligus membawa pulang wang tunai yang bernilai RM 500,000 berserta trofi sumbangan Astro.


Naib juara iaitu kumpulan Jambu, menerima  wang tunai sebanyak RM250,000 berserta trofi sumbangan Astro diikuti oleh kumpulan Shiro yang mendapat tempat ketiga yang membawa pulang wang sebanyak RM150,000 berserta trofi sumbangan Astro.


Walau bagaimanapun, kumpulan BOBOI yang dianggotai oleh Afdlin Shauki, Harun Salim Bachik dan Nabil serta satu2nya kumpulan yang berasal dari Indonesia iaitu SAYWHO terpaksa akur dengan kedudukan masing2 ditangga keempat dan kelima yang hanya berjaya memenangi wang sebanyak RM50,000 dan RM15,000.


Kelima lima peserta dikehendaki membuat 2 persembahan yang bertemakan konsep bebas dan musical komedi dan diadili dengan 70% markah dari juri yang terdiri daripada Awie, Wulan Guritno, Najib Ali dan Lisa Surihani serta selebihnya undian dari penonton di rumah.


Sumber : Malaysian Digest.com

Sunday, 20 January 2013

Rokok Elektronik Berbahaya???




Tahukah anda mengapakah rokok elektrik diharamkan?

Sebelum ini, rokok elektrik di anggap sebagai satu alternatif yang selamat kepada tabiat merokok di kalangan perokok tegar.


Walau bagaimanapun, dari satu penyelidikan yang dijalankan baru2 ini telah mendapati rokok tersebut berbahaya untuk kesihatan. Ia mampu merosakkan paru2 mereka yang menggunakannya.


Alat tersebut didapati mengakibatkan kekurangan oksigen yang diserap oleh darah hingga mengakibatkan 
peningkatan segera dalam rintangan udara paru2.


Kesan itu akan berlarutan selama 10 minit berdasarkan sebuah laporan yang dibentangkan Kongres Tahunan persatuan Eropah. 


Rokok elektonik turut melepaskan nikotin melalui wap berbanding asap dan ia mencetuskan banyak perdebatan tentang keselamatan untuk menggunakannya.


Kini hampir 700,000 perokok dipercayai menggunakannya dalam usaha membuang tabiat buruk tersebut. Dimaklumkan, kebanyakan alat itu diimport dari China dan dipercayai tidak menjalani pemeriksaan keselamatan.


Sumber: Utusan Online



Saturday, 19 January 2013

Background untuk blog

http://matcuoi.com Hye...untuk entry kali ni Farrah ada letak beberapa koleksi background yang Farrah design sendiri tau...khas untuk korang... tapi tak ada lah menarik sangat kot...tapi kalau korang suka, ambik lah ye...free je Farrah bagi ni hewhew...tapi sebelum tu korang tau ke macamana nak letak background dalam blog? Kalau tau tahu..Meh sini, Farrah nak ajar...



First sekali, korang sign in dulu tau...then klik kat "Layout"http://matcuoi.com




http://matcuoi.compastu klik "Add Gadget" dan pilih "HTML script"





copy kod html yang Farrah letak bawah ni tau...http://matcuoi.com



<style>body {background-image: url('url background anda');background-attachment: fixed;background-repeat: repeat;}</style>


korang http://matcuoi.compilih la background mana yang korang nak guna...






http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3293/3293197.png




http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3293/3293213.png



http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3293/3293222.png



http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3293/3293230.png





http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3293/3293243.png



http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3293/3293253.png




http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3293/3293265.png



http://www.colourlovers.com/paletteImg/F44E8B/FC1480/FC9EC9/E2275C/ED6F90/farrah_bling2.png




http://www.colourlovers.com/paletteImg/31BF34/1C910D/38DD06/228704/55C50C/greeny_farrah.png




http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3293/3293285.png



http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3293/3293611.png



http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/3293/3293622.png




haa...dah dapat ker? kalau dah dapat tu...syukur Alhamdulillah...hewhew...jangaan lupa credit kat Farrah ye... bagi yang baru nak try tu... Selamat Mencuba... hehehttp://matcuoi.com