rakan2 kesayanganku

Friday, 18 January 2013

Cara nak letak "Disable Highlight" dalam blog





http://matcuoi.com Korang mesti tak suka kan..kalau orang sesuka hati je ambik or copy isi kandungan dalam entri blog korang. Haa.. ni Farrah nak ajar sikit macamana nak letak "disable highlight" dalam blog korang. So dorang tak boleh dah senang lenang nak ciplak hak cipta korang huhu...


First sekali, korang sign in dulu and pastu korang pergi la ke bahagian LAYOUT ye...http://matcuoi.com




http://matcuoi.com then, korang click ADD GADGET..



pilih HTML script..http://matcuoi.com




http://matcuoi.comMasukkan kod html yang Farrah letak dalam bawah ni. Err..kalau tak dapat nak copy tu.. korang tekan CTRL + C ye...




 <script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>




then korang save lah..dan lihat hasilnya....http://matcuoi.com




pesanan dari Cik Lovely :  untuk hasil yang lebih menarik, korang letak la di atas ruangan blog post. Cuba, jangan tak cuba..hehehttp://matcuoi.com 

No comments:

Post a Comment