rakan2 kesayanganku

Tuesday, 1 October 2013

Drama Love You Mr. Arrogant

Assalamualaikum...hye semua... apa khabar? Farrah arini agak kurang sihat sikit...biasalah bila dah penyakit batuk-batuk dah menyerang mula lah tak senang duduk kan. Tak selesa dibuatnya. Hope korang sihat-sihat belaka lah ye..aminnn. Ok, entry kali ni..Farrah nak cerita pasal drama terbaru yang mengantikan drama Cinta Jannah yang baru sahaja melabuhkan tirainya minggu lepas. Kepada peminat-peminat novel mesti korang memang ternanti-nanti drama ni kan..drama apa lagi kalau tak bukan drama Love You Mr. Arrogant adaptasi dari sebuah novel keluaran syarikat Karya Seni. Jom kita review...serba sedikit info pasal drama ni.







Actually, drama ni diadaptasi dari sebuah novel yang berjudul Love You Mr. Arrogant hasil karya Aliesha Kirana. Farrah pun dah lama dah beli novel ni. Di bawah ni Farrah ada letakkan sekali sinopsisnya.


Zaara Amirah punya impian yang sama seperti impian tipikal gadis biasa, iaitu membina rumah tangga yang bahagia bersama insan yang dicintainya. Namun impiannya musnah sebaik saja dia terjerat di dalam perangkap lamaran paksa dari seorang jejaka yang asing dalam hidupnya, Zafriel Irham. Dek kerana ingin terlepas dari genggaman Sherry, menantu pilihan ibunya, Zafriel Irham memaksa Zaara Amirah menjadi isterinya dengan menjadikan sebuah janji sebagai modal.
"Itu harga yang kau perlu bayar sebab tak kotakan janji. Sekarang jangan banyak cakap, kahwin dengan aku. Titik." – Zafriel Irham
Demi sebuah janji, Zaara Amirah reda menerima kehendak Ilahi. Biarpun tiada cinta, Zaara Amirah rela demi menjaga maruah diri dan keluarganya dari dipijak-pijak jejaka bongkak itu sewenang-wenangnya.  Namun Zaara Amirah tidak menyangka, keputusannya itu membuatkan hidupnya kacau-bilau melayan karenah Zafriel Irham yang berhati kering dan tinggi egonya. 
"Apa? Atas lantai ni?"
"Kat mana-mana saja yang kau suka. Tapi bukan atas katil mahal aku ni. Buat kotor saja."
"Kotor? Awak yang nak kahwin dengan saya kan, lepas tu awak cakap saya kotor pulak? Kalau awak tahu saya kotor, buat apa awak kahwin dengan saya? Awak fikir tak perasaan saya bila awak paksa saya kahwin dengan awak dulu? Awak fikir pasal diri awak saja, kan? Pasal saya ni awak tak fikir langsung. Awak ni memang tak guna!"
Berhadapan pula dengan Puan Sri Maryam, ibu mertuanya dan Sherry yang membenci dirinya, hidup Zaara Amirah tidak lagi aman. Kehadiran Hadry Hakimi, sepupu Zafriel Irham yang cuba merapatinya, mengeruhkan lagi keadaan. 
Keadaan bertambah parah apabila tanpa sedar, dia telah jatuh hati pada suaminya biarpun dia tidak dilayan seperti seorang wanita yang bergelar isteri.

"Aduhh! Kenapa dengan aku ni? Kenapa aku rasa rindu sangat ni? Macam orang gila bayang saja lagaknya ni. Padahal baru beberapa jam dia pergi. Takkanlah aku dah jatuh hati dengan mamat berlagak tu? Aduhh… tapi..." – Zaara Amirah
Adakah kebahagiaan akan menjenguk hidup Zaara Amirah apabila dia sudah jatuh hati pada jejaka bongkak itu? Atau menunggu balasan jejaka itu ibarat bulan pada waktu malam menanti matahari menjelma pada waktu siang? Zaara Amirah terus menanti...


Untuk versi drama pula, LYMA ni dibintangi oleh 2 gandingan pelakon yang boleh dikata masih baru lagi dalam dunia lakonan ni.





Ini adalah pelakon utama drama Love You Mr Arrogant



Azlee Khairi sebagai Zarief Irham





Zaara Zya sebagai Zaara Amirah



Ia juga turut dibintangi oleh beberapa pelakon pembantu iaitu:


Haneez Suraya sebagai Sherry




Anzalna Nasir sebagai Fiz



Keith Foo sebagai Hardy Hakimi



Norish Karman sebagai Puan Seri Maryam




Dan dibawah ni Farrah selitkan sekali antara scene-scene yang menarik dalam drama ni.













































Drama ini sudah mula ditayangkan pada 25 September yang lepas di Slot Akasia pada jam 7 petang di TV3 pada setiap Isnin hingga Khamis. Ok, sekian sahaja untuk info kali ni. Jumpa lagi!

Sunday, 22 September 2013

Segmen : Skodeng-skodeng novel 3

Hye2...Assalamualaikum...hmm, pagi Isnin yang sungguh cerah... dan indah... ditambah pulak dengan semangat Monday Blues yang datang dari mana entah..hihi... Syukur Alhamdulillah, blog Farrah sudah pun mencecah 10 bulan... bukan 10 tahun ye....hehe... Actually, Farrah dah lama dah ada blog tapi blog Farrah yang sebelum ni dah kena virus...so terpaksa lah tutup...and ni adalah blog terbaru Farrah lah... Oklah, sebelum Farrah makin terok merapu-rapu...baik kita terus ke tajuk utama atau dalam bahasa omputihnye...direct to the point...ewah-ewah speaking lah pulak adusshh!


Untuk entry kali ni, Farrah nak introduce kat korang novel-novel hasil karya Suri Ryana. Pernah dengar nama dia tak? Mesti korang lupa-lupa ingat kan... tapi kalu korang tengok novel dia sure korang terus ingat. Hasil karya beliau vogue tau... kebabom!




M.A.I.D





Ni adalah novel sulung beliau. Kalau korang tahu, novel ini merupakan novel Bestseller dan juga pemenang Anugerah Popular Berita Harian. And novel ni dah banyak kali di ulang cetak. Novel ni sudah pun berada di pasaran sejak tahun 2011.


ISTERI SEPARUH MASA




Ini pulak merupakan novel kedua beliau. Ia juga merupakan pemenang Anugerah Popular Berita Harian pada tahun 2013. Novel ini telah pun berada di pasaran sejak tahun 2012.





PLAYBOY ITU SUAMI AKU?!




Dan ini pulak adalah novel terbaru beliau. Novel ni telahpun berada di pasaran pada April 2013.




Kalau korang nak review hasil karya beliau, korang boleh lah KLIK SINI. Kat situ korang boleh baca semua hasil-hasil karya yang telah beliau kumpulkan. Ok, itu sahaja untuk entry kali ni...jumpa lagi! 



Wednesday, 11 September 2013

Segmen : Skodeng-skodeng novel 2

Assalamualaikum...haa, masih ingat pasal entry yang lepas??? ala, yg pasal novel pilihan tu...untuk entry kali ni pulak, Farrah pilih hasil karya E-man Sufi...karya beliau ni pun tak kurang hebatnya tau...setakat yang Farrah tahu, beliau sudah pun menghasilkan 3 buah novel dan Farrah dah baca ketiga-tiga novel tu..best tau... meh, kita skodeng novel-novel beliau...






Suami Yang Ku Benci







Hikayat Cinta Si Pematah Hati






Bukan Kerana Aku Tak Cinta





Farrah kagum dengan hasil karya E-man Sufi ni tau. Dengan pengolahan cerita yang menarik dan beliau bijak mengabungkan ketiga-tiga novel beliau. Farrah memang dah follow dari start novel pertama beliau lagi sampai lah novel yang sekarang ni. Cerita-cerita ni saling berkaitan antara satu sama lain. So, Farrah suggest kat korang supaya korang baca novel-novel beliau ni dari awal, maksud Farrah..baca dari novel yang pertama.. senang sikit nak faham jalan ceritanya. And, sure korang tak rugi pun bila baca hasil karya beliau ni. Memang berbaloi-baloi lah ehehe. Kalau korang nak tahu hasil karya beliau yang seterusnya ataupun ingin mengikuti perkembangan beliau, korang boleh KLIK SINI dan boleh follow terus blog beliau. Ok, untuk entry yang akan datang, Farrah suggest novel-novel yang lain pulak ye.. Tata Titi Tutu...

Segmen : Skodeng-skodeng novel 1

ASSALAMUALAIKUM suma...lama tak update blog... SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...MAAF ZAHIR DAN BATIN sekiranya sebelum ni Farrah pernah terkasar bahasa ke ape... korang ape kabar? raya tahun ni best tak?

Actually, entry kali ni Farrah nak kongsi cerita sikit dengan korang lah... hurm, last week...rumah Farrah kena masuk dek pencuri...and yang sedihnya, lappy kesayangan Farrah yang jadi mangsa...alahai... dah lah dlm tu byk gila bahan-bahan yang Farrah simpan untuk blog Farrah... baru je setahun Farrah beli lappy tu...dah kena curi...malang betul lah... tapi takpe, nak buat macamane kan...  Farrah redha je...

Ok2..tak nak dah sedih-sedih lagi...sekarang Farrah nak kenalkan beberapa buah novel yang menarik di hati Farrah. Kali ni Farrah nak pilih novel hasil karya Kak Melor Jelita. Setakat ni, apa yang Farrah tahu, beliau sudah pun menghasilkan 3 buah novel. Antaranya ialah:




Awak Suka Saya Tak?




I Love You Stupid





My Precious Iris





Sebagai salah seorang peminat karya Kak Melor Jelita, Farrah memang tabik spring lah kat dia coz hasil karya dia memang tip top dengan gaya bahasa yang mudah difahami dan juga jalan cerita yang sedikit sebanyak menyedarkan kita akan isu-isu sekeliling and paling menarik bagi Farrah ialah ia membuka mata Farrah untuk merasa bangga terhadap kerjaya sebagai seorang polis. Sebelum ni, Farrah ingat tugas seorang polis tu sangat-sangat bahaya dan strict dan susah untuk kaum wanita nak handle kerja ni... tapi bila Farrah baca novel ni, Farrah tengok kerjaya ni macam menyeronokkan pulak...sebab tengok watak Iris dan divas-divas walaupun dorang ni ala-ala girl macam tu..tapi dorang ni lasak jugak...especially Iris... and dari sini jugak Farrah dapat tahu tentang kewujudan suksis. Watak Firman pulak serba sedikit menjentik hati Farrah untuk kenal dunia di luar seperti kehidupan di Vietnam yang serba kekurangan. Tak rugi tau kalau korang beli walaupun novel ni tebal mengalahkan kamus...tapi penuh dengan pengajaran. Hope, lepas ni..Kak Melor Jelita akan terus menghasilkan novel-novel yang lebih voke gitu..

Monday, 29 July 2013

Background For July

Assalamualaikum sume! Salam Ramadhan buat rakan-rakan blogger sekalian... Empp! Rasa-rasanya lama dah Farrah tak update background baru untuk korang kan...So kali ni Farrah nak perkenalkan background-background menarik untuk blog...korang pilih lah mana satu yang korang nak ye.... Tapi jangan lupa komen kat entry ni tau! macam biasa hehe... peace yo!