rakan2 kesayanganku

Wednesday, 11 September 2013

Segmen : Skodeng-skodeng novel 1

ASSALAMUALAIKUM suma...lama tak update blog... SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...MAAF ZAHIR DAN BATIN sekiranya sebelum ni Farrah pernah terkasar bahasa ke ape... korang ape kabar? raya tahun ni best tak?

Actually, entry kali ni Farrah nak kongsi cerita sikit dengan korang lah... hurm, last week...rumah Farrah kena masuk dek pencuri...and yang sedihnya, lappy kesayangan Farrah yang jadi mangsa...alahai... dah lah dlm tu byk gila bahan-bahan yang Farrah simpan untuk blog Farrah... baru je setahun Farrah beli lappy tu...dah kena curi...malang betul lah... tapi takpe, nak buat macamane kan...  Farrah redha je...

Ok2..tak nak dah sedih-sedih lagi...sekarang Farrah nak kenalkan beberapa buah novel yang menarik di hati Farrah. Kali ni Farrah nak pilih novel hasil karya Kak Melor Jelita. Setakat ni, apa yang Farrah tahu, beliau sudah pun menghasilkan 3 buah novel. Antaranya ialah:




Awak Suka Saya Tak?




I Love You Stupid





My Precious Iris





Sebagai salah seorang peminat karya Kak Melor Jelita, Farrah memang tabik spring lah kat dia coz hasil karya dia memang tip top dengan gaya bahasa yang mudah difahami dan juga jalan cerita yang sedikit sebanyak menyedarkan kita akan isu-isu sekeliling and paling menarik bagi Farrah ialah ia membuka mata Farrah untuk merasa bangga terhadap kerjaya sebagai seorang polis. Sebelum ni, Farrah ingat tugas seorang polis tu sangat-sangat bahaya dan strict dan susah untuk kaum wanita nak handle kerja ni... tapi bila Farrah baca novel ni, Farrah tengok kerjaya ni macam menyeronokkan pulak...sebab tengok watak Iris dan divas-divas walaupun dorang ni ala-ala girl macam tu..tapi dorang ni lasak jugak...especially Iris... and dari sini jugak Farrah dapat tahu tentang kewujudan suksis. Watak Firman pulak serba sedikit menjentik hati Farrah untuk kenal dunia di luar seperti kehidupan di Vietnam yang serba kekurangan. Tak rugi tau kalau korang beli walaupun novel ni tebal mengalahkan kamus...tapi penuh dengan pengajaran. Hope, lepas ni..Kak Melor Jelita akan terus menghasilkan novel-novel yang lebih voke gitu..

No comments:

Post a Comment