rakan2 kesayanganku

Sunday, 17 February 2013

Letak Lagu Dalam Blog

Hye semua! lama tak jumpa kan.. Farrah sedang sibuk meng "upgrade" blog Farrah ni tu yang lama tak update entry baru... btw, entry kali ni... Farrah nak ajar korang tutorial yang baru tau... tentang cara nak letak lagu dalam blog.... actually, ramai dah buat tutor ni kan? Farrah saje je nak buat mana tau korang boleh guna tuto ni untuk blog korang pulak kan! hewhew



Ok2...meh sini kita dudok dekat sambil kongsi ilmu... HEE
Actually, banyak cara sebenarnya nak letak lagu dalam blog ni...entry kali ni Farrah muatkan beberapa step lah...so korang senang nak pilih kan...


Cara pertama:

SCM player : 

  •  haa yang ni korang juz click aje kat SINI 
  •  then korang pilih la jenis skin yang korang nak
  •  pastu korang pegi kat Edit playlist 
  •  kat situ korang akan jumpa kotak kosong kan? tau macamane nak isi ke? ok2.. meh Farrah tunjuk



  •  kalau dah copy, korang pastekan link tadi kat kotak tadi..haa..macam ni



  •  kalau korang nak letak lagu banyak2, ulang step yang sama ye
  •  pastu tekan butang NEXT then korang akan jumpa Configure Setting ubah macam yang kat bawah ni ok! and satu lagI Farrah nak ingatkan...kalau korang nak letak music player tu kat atas korang ubah placement of player bar tu kepada Top ye...kalau nak letak kat bawah korang letak Bottom


  • dah siap? tekan butang DONE dan copy kod di dalam kotak bawah tu ye


  • dah habis?belum lagi...korang pegi dashboard korang...click Layout dan pilih Edit HTML then copy kan kod tadi dan SAVE.

Cara Kedua:


Music Dumper:

  •  First sekali, korang click kat SINI
  •  Then korang pilih la lagu ape yang korang nak 
  •  Copy kan kod seperti yang ditunjukan di bawah

  • dan ia akan menjadi seperti ini...
<center><object type="application/x-shockwave-flash" data="http://flash-mp3-player.net/medias/player_mp3_mini.swf" width="200" height="20"><param name="movie" value="http://flash-mp3-player.net/medias/player_mp3_mini.swf" /><param name="bgcolor" value="#ffffff" /><param name="FlashVars" value="mp3=http://d5.media.v4.skyrock.net/music/d54/299/d54299aaec65fd8bb4053e873d5b77eb.mp3&amp;autoplay=1&amp;bgcolor=
ffffff&amp;loadingcolor=ff5d5d&amp;buttoncolor=ff8c8c&amp;slidercolor=ff8c8c" /></object></center>
  • korang pegi dashboard korang dan click Layout then pilih Edit HTML then paste kan kod yang korang dah copy tadi
  • dah? ok...nampak tak ape yang Farrah tunjukkan di bawah? yang tu korang boleh tukarkan ikut     selera korang lah ye.. contohnya korang boleh ubah width dia 300 = 100 and bla bla bla... Bila dah siap korang tekan SAVE.


Cara Ketiga:

Music Box Comel




korang ada tengok tak music box yang Farrah bulatkan tu? comel kan? simple aje kan...meh Farrah ajarkan camne nak buat music box macam tu

  • first sekali korang copy kod kat bawah ni and abaikan dulu


<center><object type="application/x-shockwave-flash" data="http://flash-mp3-player.net/medias/player_mp3_mini.swf" width="200" height="20"><param name="movie" value="http://flash-mp3-player.net/medias/player_mp3_mini.swf" /><param name="bgcolor" value="#ffffff" /><param name="FlashVars" value="mp3=http://d5.media.v4.skyrock.net/music/d54/299/d54299aaec65fd8bb4053e873d5b77eb.mp3&amp;autoplay=1&amp;bgcolor=
ffffff&amp;loadingcolor=ff5d5d&amp;buttoncolor=ff8c8c&amp;slidercolor=ff8c8c" /></object></center>

  • pastu korang pegi kat SINI and korang pilih la lagu yang korang nak...then copy kan kod  macam yang Farrah buat ni...



  • and dia akan jadi seperti ni...ok, nampak tak apa yang Farrah highlightkan tu...ambik kod tu aje tau...and yang lain tu tinggalkan ye....



  • langkah seterusnya...pegi kat tempat yang Farrah suruh abaikan tadi...macam kat bawah ni...nampak tak ape yang Farrah highlightkan tu...padamkan kod tu and gantikan dengan kod yang korang ambik di step sebelum ini...


  • and dia akan menjadi seperti ini...



  • ok...siap...eh2...jap ye...kalau korang nak tukar colour music box tu...korang juz ubah kod warna dia je...macam yang Farrah bulatkan kat bawah tu.... Click SINI untuk pilih warna yang korang suka...



  • kalau dah...tekan butang SAVE.

pesan Cik Lovely:  cube ye..jangan tak cube hewhew

No comments:

Post a Comment